Historie

Historie


Matthe J.M.Schouten A/S er en familie bedrift, drevet av søsknene Christel og Sebastian Schouten. Christel har full kontroll i pakkeriet og passer på at alle kunder får ferske blomster av topp kvalitet til rett tid. Sebastian er daglig leder. Far Matthe Schouten er fremdeles stadig innom med råd og vink. Matthe står for innkjøp av blomsterløk i Nederland, og nyter godt av over 40 års samarbeid med de ledende blomsterløk produsenter i Nederland. Slik er vi ikke bare sikret blomsterløk partier av beste kvalitet, vi besitter også detaljkunnskap om hvert enkelt parti.

Matthe er oppvokst i tulipanåkrene i Nederland. Som tredje eldste sønn i familien der nede, overtok han ikke gartneriet der. Etter 6 års vanlig skolegang, begynte han på gartnerskolen, og ble der i ytterlig 7 år. De 3 siste årene var spesialisert i blomster og blomsterløkproduksjon.

Deretter reiste han til Finland og Norge for å lære de skandinaviske språk. Formålet var å selge tulipanløk fra familie gården i Nederland til Skandinavia. I Norge traff han sin kone Rigmor, og ble her. Torbjørn Foss, innehaver av Ramstadsletta gartneri, ansatte Matthe som etter kort tid ble produksjonsansvarlig. Produksjonen der vokste raskt, og ble meget konkurransedyktig, både på kvalitet og pris.

Samtidig solgte han tulipanløk både i Norge, Australia og Japan. Som blomster løk eksportør fra Nederland fikk han kontroll over de beste løkpartiene, rett fra produsent. Et nært samarbeide med CNB, en anerkjent blomsterløkpreparerings bedrift i Nederland, ble inngått. I dag nyter vi særdeles godt av dette, vi har fremdeles langsiktige avtaler med de beste tulipan og liljeløk produsenter i Nederland.

Barna Sebastian og Christel ble født i 1973 og 1976. Mor Rigmor Schouten var innehaver av to blomsterbutikker på 1980 og 1990 tallet. Sebastian og Christel begynte tidlig å arbeide ved siden av skolen, hele familien var engasjert i alle stadier av blomsterproduksjon og blomstersalg.

Christel utdannet seg til blomsterdekoratør, og har arbeidet i en årrekke i blomsterbutikk, før hun begynte her på gartneriet. Sebastian jobbet noen år med dagligvarer, jobbet seg fra flaskebordet og melkekjøla, via frukt/grønt og kjøtt disker opp til butikksjef som 20 åring.

Hele familien Schouten opparbeidet seg en unik kunnskap om både blomsterproduksjon og blomstersalg. Sebastian fikk i tilegg verdifull erfaring fra årene i dagligvare butikken.

I 1995 bestemte familien seg for å satse fullt ut på egen tulipan og blomster produksjon, i tilegg til at familien fremdeles hadde 2 blomsterbutikker. Et nytt veksthus ble bygget og 3 millioner tulipaner ble produsert den vinteren. På den tiden hadde vi også opp mot 25 forskjellige snitt blomster på sommeren, både ute på jordene og i drivhuset.

Kundene våre ville ha stadig mer ”Schouten tulipaner”, det har i lange perioder vært vanskelig og produsere nok. Blomsterbutikkene ble solgt, andre blomsterslag ble faset ut, familien fokuserte på tulipan og liljeproduksjonen i gartneriet. Med hele familiens innsats og erfaring ble produksjonen av tulipaner større og større. Diskusjonene rundt middagsbordet var utallige, og meget lærerike.

Tulipan produksjonen har økt hvert år siden 1995, og har nå kommet opp mot 20 millioner stk per år. Liljeproduksjonen på ca 500.000 per år har vært stabil i mange år, men nå produserer vi liljer bare i høysesongen, fra mai til november.