Tulipan og liljetips

Tulipan og liljetips

Det finnes mange forskjellige tips og ”kjærringråd” til tulipaner, mange fungerer bra, andre er litt mer kompliserte og har varierende virkning. Tulipaner er de enkleste snittblomster og ta med hjem. Skjær  1-2 cm i bunn av tulipanstilken, rett over er det beste, sett de rett i vasen med kaldt vann fra springen. Det er ikke nødvendig å gjøre mer for å få glede i mange dager av en vase full av fine tulipaner. For de som ønsker og gjøre noe mer for å ha lang holdbarhet, har vi følgende enkle tips:

  1. Vask vasen godt, gjerne med litt klorin. Skyll vasen, og fyll på med kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel.
  2. Skjær av 1-2 cm av tulipanstilkene, rett over er like godt som skråskjæring.
  3. La gjerne emballasjen sitte på til tulipanene er fullt vanntrukket igjen.
  4. Ikke sett tulipanene i direkte sol lys, og ikke i nærheten av noen varmekilder. Jo kjøligere de står, jo lengre holder de.
  5. Sett tulipanene kaldt på natta og eventuelt når du ikke er hjemme.
  6. Bytt gjerne vann.

Det er også mange tips om tilsetninger i vannet, men vår erfaring er at rent vann, gjerne med holdbarhetsmiddel som oftest fungerer bra. Vi mener en ren vase er det viktigste. Noen utsalgssteder foretrekker å selge tulipaner ”tørre”, uten vann i bøttene, andre setter de i vann i butikken. Begge deler kan fungere bra, lokale forhold på utsalgsstedet, samt blomsterhandlerens egen erfaring er bestemmende for om de selges ”tørre” eller i vann. For liljer gjelder akkurat det samme. Liljer har en god duft, noen kraftigere enn andre. Skulle noen syntes lukten blir for mye, spesielt i sommervarme rom, sett de da ut på terrassen når det er sesong for det. Der står de perfekt, og siden temperaturen ute er lavere, er holdbarheten lang. Viderekommende lilje brukere fjerner noen ganger støv dragerne fra blomsten.For mer tips og forbruker informasjon, se gjerne hjemmesidene til Opplysningskontoret for blomster og planter.

www.obp.no

sumo.tv2.no/programmer/tulipanens-dag-787170.html