Fra løk til blomst

Fra løk til blomst

Tulipansesongen begynner i oktober og strekker seg til mai. En tulipanløk er ferskvare, og løken trenger alle 4 årstider for å lage selve tulipanen. Den naturlige syklusen som de fleste kjenner, er å plante på høsten, så blomstrer den til våren. I gartneriet skal den blomstre på vinteren.

Tulipanene blomstrer ute på våren, løken danner 2-3 nye løk i bakken i løpet av sommeren. På sensommeren blir løken tatt opp av bakken. De blir sortert, kun de beste er gode nok, så satt på tempererte lager. Høsten og vinteren blir påbegynt tidligere enn fra naturens side, slik at løken tror våren er her når den kommer i drivhuset på vinteren, og blomstrer da. Denne løken kan så settes på temperert lager, for så å plantes ute på jordene på høsten, for så igjen blomstre og danne nye løk.

Med en riktig temperatur behandling av løken, får vi en tulipan i rett kvalitet.

Feil temperatur behandling kan føre til tulipaner som ikke er av ønsket kvalitet. Alle tulipansorter trenger forskjellige temperatur behandlinger, også avhengig av været som vært det siste året. For å optimalisere temperatur behandlingen, blir alle tulipan løk partier studert med mikroskop på sommeren. Dette blir satt i program og tilpasset årstidene, slik at vi har røde, hvite og lilla til jul, alle farger hver uke hele vinteren, og gule til påske.

Tulipanløken er en ferskvare, det er begrenset hvor mye vi kan forskyve årstidene, samtidig som kvaliteten opprettholdes. For å kunne tilby fine tulipaner allerede i oktober, november og delvis desember, kjøper vi inn løk blant annet fra New Zealand, Chile og Frankrike. Mesteparten av løken,som kommer fra Nederland, kan som regel begynne å blomstre i begynnelsen av desember.